Sakralni objekti

Opštinu Odžaci krase brojni sakralni objekti. Svaki od njih odiše svojstvenom lepotom i skladnošću graditeljskih linija, a poseban utisak ostavlja dubok odjek zvona sa crkvenih tornjeva koji se pruža nad ravnicom.

U samoj opštini nalazi se niz sakralnih objekata od kojih je nekolicina pod zaštitom države.
Osim navedenih sakralnih objekata koji se nalaze pod zaštitom države opštinu Odžaci krase i druge crkve koje takođe poseduju određen kulturnoumetnički i istorijski značaj.

ime crkve

Rimokatolička crkva Sv. Ivana Nepomuka

To su:

  • Rimokatolička crkva Sv. Ivana Nepomuka u Ratkovu sa bogatom riznicom knjiga;

ime crkve

Hram spaljivanja mostiju Sv.Save u Odzacima

  • Hram Spaljivanja moštiju Sv. Save u Odžacima koji predstavlja najmlađi sakralni objekat u opštini čija je izgradnja počela 1989. godine.

ime crkve

Hram Sv. velikomučenika Georgija

Posebno se ističe ikonostas hrama Sv. velikomučenika Georgija u Ratkovu, koga krasi 38 ikona koje su većim delom rad čuvenog Jakova Orfelina. Hram datira iz II polovine XVIII veka a pod zaštitu je stavljen 1950. godine kao spomenik kulture od velikog značaja. U riznici hrama nalazi se veliki broj ikona i knjiga nabavljenih tokom XVIII i XIX veka, trinaest ikona na limu, kao i ruske bogoslužbene knjige iz XVIII veka.

ime crkve

Hram Sv. Arhangela Mihaila

Pod zaštitom je i ikonostas hrama Sv. Arhangela Mihaila u Deronjama, rad Jovana Isailovića starijeg iz 1792. godine Živopis je početkom XX veka oslikao Rafailo Momčilović, monah i slikar rođen u Deronju. Godine 1973. ikonostas hrama je stavljen pod zaštitu države.

ime crkve

Hram Sv. Velikomučenika Dimitrija

Hram Sv. Velikomučenika Dimitrija u Laliću poseduje zbirku od 62 ikone čiji tvorac nije poznat. Po broju ikona hram zauzima treće mesto u Vojvodini. Građen je u periodu od 1834-38. godine, a od 2003. godine nalazi se pod zaštitom države.

ime crkve

Hram Svetih apostola Petra i Pavla

Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bačkom Brestovcu datira iz 1744. godine. Sadašnji ikonostas hrama rad je slikara Đorđa Rakića iz 1834. godine, dok se prvobitni ikonostas, nepoznatog autora, nalazi u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

Zoografske ikone velike umetničke vrednosti ovog hrama takođe se čuvaju u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu od 1955. godine. Godine 2002. hram je stavljen pod zaštitu države kao spomenik kulture.

ime crkve

Rimokatolička crkva Sv. Arhangela Mihovila

Rimokatolička crkva Sv. Arhangela Mihovila u Odžacima sagrađena je 1821. god. na mestu starije crkve iz 1764. godine. Posebno se ističe i njena dekorativna glavna fasada sa tri tornja. Bogatu unutrašnju dekoraciju između ostalog krasi oltarna slika Sv. Mihovila kako probada sotonu, rad Jožefa Peškija iz 1834. godine. Po lepoti ističe se i slika Svetog Trojstva, rad majstora Polaka, koja je inače kopija po Rubensu.

Godine 1970. crkva je stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture od velikog značaja.

ime crkve

Kapela Sv. Vendelina

Kapela Sv. Vendelina na katoličkom groblju u Odžacima podignuta je 1893. god. na mestu starije iz 1776. godine. Detaljno je renovirana 2004. godine, dok je pod zaštitu države stavljena još 1970. godine kao spomenik kulture.

fb
Image preload Image preload Image preload Image preload Image preload Image preload